Kommunikationssvårigheter över sms

Det kretsar mycket kring matte den här veckan. Tråkigt kan man tycka men... spännande ibland säger jag. Igår pluggade T och jag över sms:

"Hur löser man en primitivfunktion till derivatan av x dividerat med x gånger roten ur x?"

"Det blir ett delat med 0,5 roten ur x"

"Eller nej :P fel. -2 delat med roten ur x"

"Hur då?"

"Det är ju egentligen 1 dividerat med x gånger roten ur x och hela gånger dx"

Engagemang som stärker

Är det något jag blir glad av så är det människor som engagerar sig! Det kan vara vad som helst som mijö, mänskliga rättigheter.. eller som idag.. när vi gick från att vara tre ledamöter i smu:s styrelse till nio! Och medelåldern dessutom sänktes drastiskt. Då blir man glad!

Plus att jag kommit lite framåt i matten...

Det snurrar i min skalle

Just nu har jag en bild från mitt matteblock som bakgrundsbild på mobilen. Det är så illa det är...

Dem


"Nej doktorn jag kan inte se skillnaden på idioti och romantik men jag kan skilja på svin och de som bryr sig om hur jag mår. Och som hellre slänger alla pärlor de har framför att svika mig för en enda pinal och som stannar kvar när jag är svag."

- Ur Led mig hem av [Ingenting]

Träna träna träna träna :)

Innebandy igår och tennis idag. Så skönt att träna! Egentligen tränar jag bara för att det är en bra ursäkt att göra något annat än plugga men för tillfället har det resulterat i att jag blivit rena rama träningsnarkomanen. Ett plus är ju också att det ser bra ut i träningsdagboken vi måste skriva till idrotten. Jag vill inte att det ska bli kallt så man inte kan träna ut längre. Snö är bajs. :(

Att tala i bilder

Vad är det egentligen med bildspråk som gör det så mycket lättare att förstå? Som på min flöjtlektion kan M säga typ nåt som: "Tänk dig att du flyger när du spelar." Jag spelar och tänker att jag flyger och så blir det helt plötsligt bättre trots att man egentligen inte vet vad man gjort förskillnaden förutom att man tänkte att man flög.
Vår matte- och fysiklärare är också bra på att förklara saker i bilder. Och demonsterar saker. Han gillar nämligen att hoppa runt så mycket som möjligt i klassrummet. Och av någon konstig anledning gör det också att man förstår bättre. Kanske är det det som är att vara pedgogisk, att kunna tala i bilder.

Fördomar som går i uppfyllelse

På religionen har vå två lärarkandidater för tillfället och när de började för några veckor sen kom jag med en liten hyoptes. Nämligen att det finns två typer av religionslärare: de som själva är troende och de som tycker att det är spännande med det lite mystiska. Jag gissade även på att de två lärarkandidaterna representerade varsin av de här grupperna och idag fick jag mitt erkännande. Herr F sa nämligen, apporpå vad religion är, att han självvar religiös. Precis som jag trodde! Det är roligt och samtidigt så derpimerande när ens fördomar stämmer med verkligheten..

Att slappna av

Välling, har jag upptäckt, är perfekt att dricka när man kommer hem på kvällen och har tränat. Perfekt när man precis duschat och fryser lite grann. Och det är gott! Ingen bebismat här inte... Samtidigt kan man passa på att lyssna på lite Jonathan Johansson. :)

Emma tipsar

För tillfället lyssnar jag mycket på:
- Lars Winnerbäcks nya album - Han har överträffat sig själv, igen!
- [Ingenting] och deras nya album Hallelujah!
- Detektivbyrån
- Coldplays senaste Live-skiva
- White Lies
- Mozart Concerto for flute i D-dur

Bra musik är välbehövligt just nu för det känns som mitt skolarbete balanserar på en väldigt skör tråd. Det är mycket... men man måste kämpa på. I slutet väntar belöningen. Men det räcker med ett felsteg för att jag ska missa den...

"If you give up your dream, you die."

-Flashdance

Mina tisdagar är räddade

På tisdagar slutar jag halv två och har därmed hela eftermiddagen för mig själv där jag kan uträtt alla dessa saker som skolan kräver. Man får ju nämligen så mycket mer gjort när man kan jobba utan avbrott. Men if redags släppte I bomben: vi hade haft för lite fysik på schemat och skulle lägga till en 40 minuters lektion kl 15 på tisdagar. Med andra ord skulle mina sköna eftermiddagar bli helt förstörda. Men... vi tjatade klagade och kom med några konstruktiva förslag, faktiskt såpass bra att jag nu sitter här hemma på golvet med papprena om projektarbetet utströdda runt mig och njuter extra mycket av mitt kaffe! :)

Tillfälligheterna som gör livet lite roligare

Jag älskar när man hittar små saker som egentligen är helt oberoende av varandra men som av en tillfällighet råkar passa ihop nån gång sådär. Som idag när jag och A på engelskan funderade lite kring författaren T S Eliot på vår författarlista. Vad hade han skrivit? A kom med Narnia som förslag men vi kom sen fram till att det nog inte var pseudonym för C S Lewis. Sen ikväll kom den lilla roliga tillfärlligheten när vi upptäckte att texten till ett stycke vi spelare på orkstern, närmare bestämt en blandning av massa låtar från musikalen Cats, skrivit av just T S Eliot. Vad är oddsen? :)

Är det här min personlighet?

Bredvid min säng har jag en tidskriftsamlare fullpackad med massa olika papper, tidningar och liknande. Saker som jag läst när jag suttit i sängen och sedan lagt ifrån mig helt enkelt. Själv tycker jag att såna där samlingar av överblivna grejer kan säga ganska mycket om en person och därför tänker jag här lista vad som finns i min.

- En bok om Picasso på 90 sidor
- Ett linjerat kollegieblock med blandat innehåll
- En teckning någon annan ritat
- En utriven sida med en rolig skoreklam
- J:s mattebetygskriterier
- Ett kort från fritt fall i nian
- En kungalängd
- Mammas franskabok från högstadiet
- En ELLE-tidning
- Boken "Mot bättre vetande i matematik"
- Ett H&M Magazine
- DN Kultur från förra helgen
- En broschyr om högskolan från högskoleverket
- En skrivbok för min budget
- H&M:s vinterinspirattionskatalog

Frågan är ju bara vad det här säger om mig nu?

"Allt blir faktiskt mer glamoröst när man gör det i sängen. Tilloch med potatisskalning."
- Andy Warhol

Lillemans äventyr

Det roligaste med att va ute med familjen är nog ändå Lillebrors påhitt.

Lillebror kommer gåendes med sin superlilla reklamryggsäck när vi packar:
-Emma, var är min sovsäck?
- Ehm, den får nog inte plats däri hörrudu!

Han tog även ett litet ofrivilligt morgondopp när han skulle bada fötterna och lutade sig för långt ut över kanten. Sen låg han där och guppade lite smått chockad.

Solbränna i september

Har varit ute och paddlat på svartån fredag till lördag i det underbara höstvädret. Faktum är att jag såg ut som en kräfta igår kväll. Är ju inget man räknar med att man ska bli solbränd såhär i slutet av september. Så var det i alla fall och en väldigt skön avkoppling från alla måste fick jag.

Men måstena kommer alltid ifatt en så idag blir en söndag full av sådana. Skolarbete och övning står på schemat.

Att tänka på när man har skrivkramp

Jag har hört att varje gång man ska skriva något genomgår man alltid en period där man fastnar och ifrågasätter allt man redan skrivit. Där befinner jag mig just nu.
Men, visste du att i USA har de inte nässpray? Det är i alla fall inget som används allmänt som här. Tyvärr hjälper de inte att veta sånt när man lider av skrivkramp men något måste man ju sysselsätta tankarna med. Något annat än ren ångest menar jag.

Protest -ofrivillig eller ej

Den stora frågan som just nu upprör Kungsängsgymnasiet är: Varför måste vi ta ett nytt skolfoto? I tisdags hade vår klass så fint förberett oss och klätt ut oss men vi fick senare veta att då några varit omöjliga för polisen att identifiera i katalogen måste bilden tas om. Alla har vi handskats med traumat på olika sätt men idag då vi hade vår nya tid gick ungefär hälften av klassen dit och halva klassen bojkottade. Problemet var bara att alla tydligen bojkottat vare sig de ville eller inte för vi skulle tydligen tagit bilden igår. Nu ska vi få en ny tid. Vara så krångliga som möjligt tycker jag är det optimala sättet för att protestera! Jag hoppas skolan tar intryck och informerar lite innan nästa gång...

Alla dessa böcker som finns

"The only way you can write the truth is to assume that what you set down will never be read."
- Ur The Blind Assasin av Margaret Atwood

Jag måste snart välja en bok att läsa till engelskan men det är så svårt. Citatet här ovan är från en av mina favoritförfattare men man kanske skulle prova något nytt... Varför finns det så många böcker jag vill läsa och så lite tid? Just nu läser jag Anna Karenina - rekommenderas! Den är inte en klassiker för intet. :)

Väl tjänst fritt

I vårbrevlåda låg idag en reklambrschyr från ett bemanningsföretag. Intu i kunde man läsa: "Är du intresseradav ytterligare tjänster, så gör vi tillsammans med dig som kund en arbetsbeskrivning. Du glr själv en bedömning av omfattningen." Låter lite riskabelt att erbjuda kunden att välja tjänst helt själv. Kanske dags för någon ny att ta plats på pr-posten?

Du har väl börjat?!?

Idag kände jag att det var dags att behandla det ämne som fönärvarande är på allas läppar: projektarbetet. Kanske lite av en överdrift att säga alla men nog får man höra det från många håll. Senast idag blev jag påhoppad av en lärare som pratade om hur viktigt det är att börja i tid. Och då har jag ändå redan börjat.
Är det inte lite sorgligt att här har man chansen att göra och få betyg i något man drömt om att göra i skolan i 12år, och så visar det sig att man inte har någon dröm. Men som A sa: "Man kan nog inte ha studenten som PA".
Själv ska jag fjällvandra tillsammans med ett gäng 15 åringar. Hur det får återstår att se...

En icke-bilägares våndor

Idag har jag provat på hur det är att ha hund. Jag har nämligen gått fram och tillbaka till skolan dragandes en rosa trhejuling och nog var den minst lika bångstyrig som jag kan tänka mig en liten envis tax. Anledning till att jag tog med en trehjuling till skolan överhuvudtaget var för att vi hade skolfotografering och den behövdes till utklädningen - tema cykelrace 2010.
Det här med att transprotera konstiga saker till allmän beskådan är nog en av nackdelarna med att inte ha bil. Nog tror jag att vi alla någon gång ibland behöver transportera konstiga saker som trehjulingar mm men har man en bil är det ju bara att klämma in anskrämligheten i baksätet och låtsas som ingenting. Har man dessutom tonade rutor skulle man ju kunna skjutsa runt kungen själv utan att någon visste om det. Jag däremot som inte har någon bil får knalla runt med mina konstiga saker mitt på ljusa dan. För nog skulle folk reagera om man drog kungen på trehjuling.

För övrigt kändes det väldigt bra när Lillasysters 8-åriga kompis frågade varför jag hade en trehjuling med mig. Att ingen annan undrade det!

Mordförsök?!?

Jag misstänker att någon försöker döda mig. På golvet i mitt rum hittade jag ett gammalt mögligt äpple, en av mina största fobier! Måste vara någon jag känner ganska bra som ligger bakom så det är bäst att hålla ögonen öppna. Här trodde man att man var bland vänner...

Ännu en fundering

"I wish I didn' have to do those mistakes and be wise."
- Uf filmen Once

En annan tanke om vad vis är, kanske är det bland mycket annat någon som lär av sina misstag. Det är ju tyvärr alltför få som gör det.

Tillökning i familjen

Jag och A har skaffat barn. Eller ja, vi har förstås delad vårdnad om barnet då vi inte bor ihop men annars så. Vår spanskafröken måste man väl antagligen kalla storken då det var hon som kom med vår lilla vackra Traduce som vi tagit till oss som vår och med vilken vi numera försöker ordna så att hon (självklart är det en hon, som klockan) ska kunna tillbringa ungefär lika lång tid med oss båda. Man kan väl knappast säga att hon är lik någon av oss men rätt tunn är hon ju och vi är väl båda ganska smala. Smart är hon också, vår lilla spanskabok.

En era går i graven

Idag när jag gick hem från musikskolan kom jag att tänka på att jag är en av de sista av oss i "musikskolangänget". Vi som tillsammans geonomlevt tutande i småorkestrar, maratonelevkonserter och fyrververimusik. Det är såpass få som fortfarande spelar när man kommer upp på högstadiet/gymnasiet att man har ganska bra koll på dem som gjort det. För det är ju ändå något speciellt med musikskolan och gemenskapen. Jag kommer helt klart sakna det nästa år!

När kloka hubuden slår sig ihop

Idag mötte jag min religionslärare i korridoren. Han sa att jag hade "mycket klokt att säga". Kul att höra förstås men framför allt gav det mig ännu ett ord att fundera på.De senaste dagarna har mänligen orden smart, intelligent och vis dykt upp i olika sammanhang. Jag tycker det är en ganska betydande skillnad på orden men när jag diskuterat dem med andra på senaste tiden har jag upptäckt att just uppfattningen av betydelsen av dessa kan skilja sig mycket från person till person. Och nu fick jag alltså ännu ett ord som hör till denna kategori att fundera på. Jag vet nog vad jag tror att det betyder, frågan är bara vad alla andra tycker.


"The karusell never stops turning."

- Grey's Anatomy

Det snurrar i min skalle

Några av mina tankar på en tjugofem minuter lång promenade mellan musikskolan och Sofielund:

- Tänk om alla politiker såg folk som köttbitar med skylten "potentiell väljare" runt halsen, vad sjukt det vore.
- Hjälp vad högt! När jag blev jag så höjdrädd att jag tyckte det var obehagligt att gå över en bro?
- Vad läskigt att min mamma klättrade på utsidan av ett sånt här broräcke när hon var liten.
- Vad skönt det vore att gå ut och gå på morgonen,men det är ännu skönare att sova...
- Ska jag åka till Stockholm i helgen eller inte? Vad ska jag göra annars?
- Projektarbete.. ångest!

Undrar hur många olika tankar man hinner tänka och hur många knäppa saker man associerar med varann på en dag? Synd att man oftast inte tänker så djupa och bra tankar, såna som kan hjälpa en rädda världen, typ.

Trots allt har jag ändå vänner...

"Skillnaden mellan en konstig person som folk vill umgås med kanske ligger i om man vet vad som är lite udda"
- J. Hansson

I fredags hade jag och J höstpicknik i regnet i skogen. Det var kanske lite udda men mysigt.

Jag har återuppstått!

Nu har jag nästan hämtat mig från helgen som innehållit massor av flöjtspel och mycket förkylning. Tränade ikväll och det gick bra så jag tror jag återhämtat mig efter att ha varit levande död sen i lördags. Jag och S kämpade tappert på tillsammans med ett gäng ungdomar i ca 40- 60 års åldern. Var nog någon mer där som var under 30... Men den höga medelåldern var vi beredda på så ingen fara. Träna kan man ju göra ändå och det var rätt roligt. Är det enda andra passet i veckan som passar i tid förutom afrikansk dans på torsdagar. Försöker göra ett ryck nu och komma igång lite om det inte märks...

Jag har en dold talang

Jag har under alla dessa år som läslus upptäckt ett mycket märkligt fenomen - om jag lägger ifrån mig boken och slutar läsa ett tag börjar jag ändå när jag tar upp den senare precis där jag var på sidan, trots att jag inte letat. Med andra ord är det alltid precis rätt stycke som mina ögon faller på först, vilket jag förstås upptäcker när jag först läst nån mening innan jag går tillbaka för att leta på var jag var och ser att det var precis där jag var. Det är lika häftigt varje gång. Livet blir inte mer spännande än man gör det... ;)

Rumpskak och armsvävningar

Idag var jag på mitt första pass afrikansk dans eller afrogympa. Det var otroligt roligt och precis lagom roligt. tror att jag kanske äntligen hittat en bra träningsform jag kan hålla mig till en längre tid. MItt problem brukar annars vara att jag tröttnar alldeles för fort. Antagligen ganska vanligt... Vad väldigt många som precis som jag tyckt att afrogympa lät roligt för det var helt proppfullt av damer i alla åldrar. Inte en enda kille däremot. Gympapass överlag tenderar väl tyvärr att vara ganska kvinnodominerade. Men som sagt, ett hett tips från mig och jag är ganska säker på att jag, S och min mor kommer vara där nästa vecka igen. :)

"You can not find peace by avoiding life."
- Ur filmen The Others


Vem är intelligent?

"Det är perspektivet som är det viktiga - inte intelligensen, tror jag."
- Andy Warhol

Jag läser psykologi nu, tror det kan bli intressant. Idag pratade vi om vad olika egenskaper beror på, arv eller miljö. Intelligens till exempel: vad beror det på?

Höstfyrverkerier jag längtat efter

Jag längtar tills lördag! Och inte bara för att jag är ledig från skolan utan också för att det är dags att spela i den årliga uppsättningen av Händels Fyrverkerimusik. För mig finns det nog inget mer stämningsfullt och mysigare och nu har jag dessutom missat den två år i rad! Det är en dag full av övning och lite lagom stressigt, mycket umgänge med trevliga kompisar och sen en rolig och kall konsert i den mörka parken med massor av folk och fina fyrverkerier. Det är höst för mig!

Pedagogiskt i onödan?

Det första kapitlet i min Svenska C bok som jag precis läst handlar om bra det är att läsa svenska, typ. Åtminstone så känns det som ett fem sidor lång propagerande för varför det är så bra. Jag kan se hur pedagogiskt det kan verka att läsa om hur mycket nytta man kommer ha av det man gör men hallå, de predikar ju för redan frälsta. Eller ja, i alla fall i mitt fallsom valt den här kursen just för att jag tror att jag kommer ha mycket nytta av den. Trorman däremot inte det kommer man inte bry sig ett dugg om vad boken säger. Antagligen kommer man inte ens läsa kapitlet. Som sagt, fin tanke...